Generoin valmentajat ovat toimineet keväästä 2023 lähtien valmentajina Fimlabin valmennusohjelmissa, Fimlab Basic -esihenkilövalmennuksessa sekä Fimlab Basic General -valmennuksessa, joka on tarkoitettu vaativissa asiantuntijatehtävissä toimiville. Valmennettavien oman kehittymisen tukityökaluna valmennuksien rinnalla on ollut mukana myös Sparky®-sovellus. Sparkyn avulla valmennettavat saavat ymmärrystä ja tukea oman uudistumis- ja oppimisvalmiuden sekä suorituskyvyn ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen ja varmistamiseen.
Valmennukset ovat käynnistyneet alun perin vuonna 2017 ja pyörivät keskimäärin muutamia kertoja vuodessa.
Alkuperäisen valmennuspohjan rakentamisen jälkeen ja yrityksen johtamiskulttuurin vuosien varrella kehittyessä eteenpäin, yritys huomasi tarvitsevansa uudenlaista tehoa, kulmaa ja aktiivisempaa otetta valmennukseen sekä sen kehittämiseen, jolloin uuden kumppanin haku käynnistyi.
“Tapasimme lopulta muutamia toimijoita. Pääasia oli päästä 2010-luvulta suoraan 2030-luvulle – saa olla haastavaa, vaikeaa ja vähän ärsyttävääkin. Generoin tapa resonoi meihin. Huomasin, että nyt nousee mielenkiintoisia teemoja, ja olisi kiva tavata ja tutustua lisää”, Fimlabin HRD Manager Pirta Hautala taustoittaa.
Yhteisen tapaamisen ja läpikäynnin kautta Generoin ja Fimlabin välille syntyi synergiaa.
“Generoin kohdalla yhteinen työpaja auttoi näkemään mitä me haluamme ja se oli yksi merkittävimmistä tekijöistä valinnassa. Lähestyn asioita usein merkitysten ja käsitteiden kautta, jolloin yhteistyön kohdalla pitää olla samalla aaltopituudella. Työpajassa Generoin spesialisti Anna Savolainen kuuli tarkasti asioita ja osasi viedä eteenpäin – oli oikealla tavalla herkkä asioille, mikä oli osa taikaa lopullisessa valmennustahon valinnassa”, Pirta korostaa.
Positiivista haastamista ja identiteettiin syventymistä
Uuden valmennustyylin astuttua taloon valmennettavia haastettiin positiivisesti, tavoitteena saada aikaan vaikutusta. Osa valmennettavista on ollut mukana valmennuksissa ennenkin, mutta osa osallistujista on ollut täysin uusia.
“Valmennus on ollut niin sanottua aivojen uuteen asentoon kääntämistä, mikä varmasti osaa on ärsyttänyt. Valmennettavia on haastettu ajattelemaan omaa identiteettiään ja rooliaan sekä tuloksellisuutta.”
”Olen sitä mieltä, että valmennuksen tarkoitus ei ole olla aina kivaa ja hauskaa yhdessä olemista, vaan silloin kehitytään ja kehitetään. Juuri identiteettiajattelu on noussut keskusteluun myös Generoin valmennusten ulkopuolella. Valmennusten vuorovaikutteisuus ja positiivinen haastavuus ovat saaneet osallistujia kukoistamaan”, Pirta kuvailee kehitystä.
“Ennen valmennuksissa aloitimme aina yrityksen sisäisillä asioilla, kuten strategia, visio, arvot, talousjohtaminen, viestintä ja asiakkuuksien johtaminen, eli mitä on Fimlab, jonka jälkeen siirryttiin enemmän ‘kuka minä olen’ -ajatteluun. Nyt lähdemme Generoin identiteettiin ja vaikuttavuuteen liittyvästä valmennussisällöstä ennen liiketoimintajohtamisen aiheita. Olemme huomanneet, että näin osallistujat ovat halukkaampia kysymään ja puhumaan; on syntynyt luottamus niin itseen kuin toisiinkin.”
“Sisäisten valmennustemme avulla olemme kehittäneet johtamiskulttuuriamme niin, että tunnepuheesta – pelko, häpeä, rohkeus, rohkeuspystyvyys ja rohkea dialogi – on tullut enemmän osa arkea. Vuonna 2019 luotu esihenkilökoodistomme vahvistaa sitä. Generoin valmennukset pohjautuvat johtamiskulttuuriimme.”
”Itsessään valmennusten sisältämät aiheet eivät välttämättä ole kohderyhmällemme tajunnan räjäyttäviä, mutta niin sanotuille ensikertalaiselle vaikutus on tietenkin dramaattisempaa, Verneri Wireniuksen ja Pauliina Hallaman valmennussisältöjen ravistellessa heitä verrattain enemmän”, Pirta avaa.
Sitoutunutta, luottamusta herättävää ja ihmiskeskeistä valmennusta
Sitoutuneisuudella, luottamuksella ja ihmiskeskeisyydellä on saavutettu hyviä ja vaikuttavia tuloksia valmennuksissa.
“Generoin on erottanut edukseen se, miten sitoutuneita valmentajat, Verneri ja Pauliina, ovat olleet meihin; miten he ovat suhteessa meidän ihmisiimme ja miten ihmiset puhuvat heistä. Meidän tulee luottaa valmentajien toteutukseen ja tekemiseen, ja Generoihin me luotamme. Vaikka koneet menisivät rikki, sillä ei ole mitään väliä, koska kaikki tapahtuu vuorovaikutuksessa – se on yksi Generoin lahjoista. Valmentajilla on valtava osaaminen, jota ei voi kun kehua ja antaa kiitosta”, Pirta päättää tyytyväisenä.
Kuvat: Fimlab